NLP

Neuro-Linguïstisch Programmeren

NLP is de afkorting voor Neuro-Linguïstisch Programmeren en houdt zich bezig met de onbewuste processen die ten grondslag liggen aan communicatie.

Neuro: met onze vijf zintuigen nemen we de wereld waar, een neurologisch proces.

Linguïstisch: het omzetten van onze ervaringen in taal.

Programmeren: door ons bewust te worden van onze manier van communiceren (onze programma’s) zijn we in staat deze patronen te doorbreken m.b.v. nieuwe technieken en inzichten.

Communicatie gaat veel verder dan alleen een gesprek met elkaar voeren. Communiceren doen we de hele dag, ook als we niets zeggen. Onderzoek heeft uitgewezen dat slechts 7% het verbale gedeelte, de inhoud, betreft. De andere 93% wordt overgebracht door lichaamshouding, intonatie en gebaren, het non-verbale gedeelte. Door ons bewust te worden van deze processen, de manier waarop we denken en ons gedragen, zijn we in staat veranderingen aan te brengen, die ons leven positief kunnen beïnvloeden. Door gebrek aan zelfvertrouwen, schaamte of angst. kunnen wij geblokkeerd zijn in ons communicatiepatroon. NLP geeft hier inzicht in en reikt ons modellen en technieken aan om ons gedragspatroon te doorbreken en te veranderen. Tevens kunnen beperkende overtuigingen omgezet worden in overtuigingen die ons versterken.

Onderstaande regels uit Dromen Durven Doen van Ben Tiggelaaar illustreren op duidelijke wijze waarin NLP een verandering in iemands leven kan bewerkstelligen:

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken

blijf ik denken in dezelfde cirkels zoals ik altijd heb gedacht

Als ik blijf denken in dezelfde cirkels zoals ik altijd heb gedacht

blijf ik geloven in dezelfde illusies zoals ik altijd heb geloofd

Als ik blijf geloven in dezelfde illusies zoals ik altijd heb geloofd

blijf ik dezelfde acties ondernemen zoals ik altijd heb gedaan

Als ik dezelfde acties blijf ondernemen zoals ik altijd heb gedaan

blijf ik dezelfde soort situaties aantrekken zoals ik altijd heb gedaan.

Geïnteresseerd in NLP?

<